Kunst en cultuur

Creativiteit blijkt geen kwestie te zijn van wel of geen talent hebben, maar is een vaardigheid die iedereen die kan zien én een potlood kan vast houden kan aanleren. Dus jij kunt het ook!

Bij ons op school volgt iedereen het vak tekenen. In klas 4 kun je ervoor kiezen om hierin examen te doen.

Wij merken dat leerlingen in het begin onzeker de tekenlessen binnenkomen, omdat jullie soms weinig ervaring hebben. Wij helpen jou om zekerder te worden door te laten tekenen. Je krijgt duidelijke tekenopdrachten waar je motorisch sterker van wordt. De docent geeft jou tips en trucs om het beeld zo goed mogelijk naar voren te laten komen. De resultaten zijn prachtig! Kijk maar eens naar de foto’s hieronder.

Het proces van de tekening is net zo belangrijk als het product. Samen met de docent ga je in gesprek over de tekening die jij hebt gemaakt. Wat heb je geleerd? Hoe heb je dat gebruikt in je tekening? Samen komen wij dan tot een cijfer.

In de klassen 2 en 3 worden de opdrachten moeilijker door meer kerndoelen aan de tekenopdrachten toe te voegen, grotere tekenvellen te gebruiken en de mogelijkheid bieden om andere materialen te gebruiken.

In klas 4 mag je zelf kiezen of je examen wilt doen in het vak tekenen. Van tekenen leer je goed te observeren, reflecteren op jezelf, je eigen proces bewaken, organiseren. Allemaal vaardigheden die je goed kunt gebruiken in je vervolgopleiding.

 

Een creatief vak en huiswerk?

Bij tekenen worden er naast theorie ook praktische opdrachten gegeven. Voor het inleveren van deze opdrachten gelden deadlines.

Wat is een deadline?

Het op tijd inleveren van een opdracht (tekenen, handenarbeid en fotoshop).

Waarom stellen we deadlines?

1. Deadlines dwingen je om een doel te stellen en erop te focussen.

2. Deadlines leren je gedwongen creatief met je tijd om te gaan.

3. Deadlines verhogen je productiviteit.

4. Het geeft een extra stimulans, stokje achter de deur;

5. Je kunt sneller iets leren, je geest staat er open voor; Al deze punten helpen je in het dagelijks leven en op school.